Personnummer gir mobil

Politiet er misfornøyde med kontrollrutinene mobiloperatørene har ved nummerregistrering, og vil nå innføre krav om personnummer for å registrere kontantkort, det skriver Forbruker.no

Det er ifølge Kristine Beitland, sjef for seksjon for organisert kriminalitet i Politidirektoratet, for enkelt å lure kontrollen.

- Vi er ikke tilfreds med dagens kontroll. Den åpner for at kriminelle kan være anonyme og samtidig misbruke andres personopplysninger, sier hun til nettstedet.

Nødvendig
Dersom politiet får det som de vil, må vi altså oppgi personnummer også hvis vi skal kjøpe oss kontantkort. Dette vil bli sjekket opp mot folkeregisteret, slik at man vet at nummeret stemmer med navnet.

I tillegg foreslår politiet at det skal sendes ut en bekreftelse til hver nye kunde, slik at de som oppgir andres personnummer også vil bli oppdaget.

Dette er nødvendig for å få en god nok oversikt på hvem som ringer i eventuelle straffesaker.

Strengere
Post- og teletilsynet tar sikte på å stramme inn regelverket allerede denne høsten.

- Vi er positive til politiets forslag. Det er veldig viktig å komme dette problemet til livs, sier informasjonsdirektør Anne Marie Storli i Post- og teletilsynet til Forbruker.no.

Men før den endelige beslutningen om nye krav og regler blir tatt, vil Post- og teletilsynet rådføre seg med Datatilsynet.

Inntil videre er Datatilsynet skeptisk.

- Generelt mener vi at personnummer ikke egner seg som legitimasjon. Når en person oppgir et personnummer, beviser ikke det annet enn evnen til å huske elleve sifre. Men vi får se hva vi sier når vi får denne saken til behandling, sier seniorrådgiver Gunnel Helmers i tilsynet.
Årets mest effektive konferansedag
Få med deg «Tek-konferansen Høst 2016» onsdag 16. november.

Forsiden akkurat nå

Til toppen