Overtar ikke Symbian

Tidligere i år så det ut som om Nokia snart ville bli den nye majoritets-eieren av Symbian. Dermed har selskapet ligget an til å ta kontroll over det som er det desidert mest utbredte operativsystemet for smarttelefoner.

Den finske mobilprodusenten har vært klar for å overta eierandelene til Motorola og Psion, som begge har valgt å trekke seg fra samarbeidet. Det ville gitt selskapet en eierandel på 63 prosent av Symbian, som i praksis ville gitt dem full kontroll over selskapet og det tilhørende operativsystemet.

Nokia har imidlertid tatt kuvending og har nå åpnet for at de andre eierene kan kjøpe noen av aksjene. Etter forhandlinger har det blitt klart at Nokia kun skal eie 48 prosent av Symbian-aksjene, mens blant andre Sony Ericsson, Siemens og Panasonic vil kjøpe opp de resterende aksjene.

Sony Ericsson vil sitte igjen som den andre av de store eierene. Sammen med sitt svenske datterselskap kontrollerer de nå 28,7 prosent av Symbian. De tre andre eierene kontrollerer til sammen 23,4 prosent.

De siste dagenes trekk sørger for at SymbianOS fremdeles fremstår som et relativt åpent operativsystem. Det er et viktig veivalg for Symbian, som i dag leverer programvare til 60 prosent av europeiske smarttelefoner. Mobilprodusentene ville nok neppe være særlig ivrige på å bruke et operativsystem som var helt og holdent kontrollert av Nokia.

Kommentarer (4)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2016

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

ICE Mobil 1GB


Jeg bruker middels mye data:

Hello 5GB


Jeg bruker mye data:

Hello 10 GB


Jeg er superbruker:

Telia Smart Total


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen