Feature Nittedal Teleport

(Bilde: Ole Henrik Johansen / Tek.no)

Se hvordan disse enorme antennene gir deg satellitt-TV

Video: De største skålene måler 18 meter i diameter.

I bilen på vei mot påskefjellet har du kanskje valgt å kjøre Riksvei 4 via Gjøvik. Langs denne veien passerer du Telenors store teknologipark i Nittedal, der enorme antenner skjuler seg i granskogen langs med veien. 

Teknologiparken heter Nittedal Teleport, og ble i sin tid startet for å forsyne blant annet Svalbard og oljeplattformer i Nordsjøen med direktesendt TV. I forbindelse med at Norge huset OL på Lillehammer i 1994 ble stasjonen bygget ut, og i dag serverer den blant annet TV-signaler til Canal Digitals satellitt-TV-kunder. 

Sammenfatter de ulike kanalene

Flere av programpakkene til Canal Digital inneholder kanaler fra flere steder i verden. Disse kan blant annet hentes ned via satellitt og fiber på stasjonen i Nittedal, før de flettes sammen og «skytes» ut til de forskjellige Thor-satellittene. Disse satellittene beveger seg i bane rundt jorden, over 3500 mil fra jordoverflaten. 

Herfra sender satellitten signalene ned mot jorden igjen, slik at antennen du har på veggen kan motta innholdet du har lyst å se på. Nedenfor kan du se mer om hvordan det hele henger sammen, og ikke minst se video fra selve stasjonen. 

Nittedal Teleport

 

Kommentarer (8)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2016

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

ICE Mobil 1GB


Jeg bruker middels mye data:

Hello 5GB


Jeg bruker mye data:

Hello 10 GB


Jeg er superbruker:

Telia Smart Total


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen