Nittedal Teleport

(Bilde: Ole Henrik Johansen / Tek.no)

Før ble TV-sendinger fraktet med fly. Så bygde de dette anlegget

Stedet er tettpakket med teknologi.

Landingshjulene er ute, og foran i horisonten ligger Svalbard Lufthavn, Longyearbyen. Det værharde isøde tar i mot flyet på vei mot rullebanen med sterk vind og bitende kulde. Piloten har sitt varige strev med å lose flyet trygt igjennom det ugjestfrie klimaet. Ombord i flyet ligger det taperuller fra NRK – en uke med opptak som beboerne på øya endelig skal få se. Dog er det ikke alt innholdet som frister like mye. En ukes gammel værmelding for fastlands-Norge er neppe noe spennende, men det er likevel det de vil få servert.

Det er tidlig på 80-tallet, og det finnes ingen annen måte å få TV-signaler over til øygruppa på. Derfor må NRK gjøre opptak som igjen fraktes opp via fly, og sendes på Svalbard akkurat slik de ble sendt på fastlandet – bare én uke forsinket. Samtidig må NRK ha en egen stab på stedet for å holde styr på de ukesgamle sendingene.

Sammen med Svalbard har også arbeidere på den norske oljesokkelen ytret et ønske om å få se TV i sanntid. Bønnene blir til slutt hørt av myndighetene, og Telenor starter med oppbyggingen av det som var ment å være en ubemannet sendestasjon for disse to områdene i Nittedal.

Les kommentarene (12)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen