Med Atomkraft i mobilen

Intel har nettopp sluppet sine nye Atom-prosessorer, men vanlige minibærbare og -stasjonære er ikke den eneste maskinvaren prosessorgiganten ser for seg Atom kan brukes i. For mindre saker som mobiltelefoner, nettbrett og lignende enheter er det også behov for datakraft, og her er det et stort marked.

Av den grunn har Intel i noen år jobbet med å få på plass en løsning for mindre enheter, og i løpet av året kommer den nye maskinvareplattformen kalt Moorestown. Dette er en integrert plattform, det vil si en databrikke som er et komplett system med prosessor, brikkesett, og I/O (input/output)-muligheter. Selve prosessor-biten er basert på mikroarkitekturen til nyeste generasjon Atom-prosessorer, og dette betyr dessuten at grafikk og minnekontroller er integrert her. Moorestown-plattformen skal ha et vesentlig lavere strømforbruk enn sine forgjengere.

Mindre maskinvare som mobiltelefoner og nettbrett bruker normalt sett såkalte ARM-prosessorer. Disse er små, relativt enkle, rimelige og har lavt strømforbruk - og det samme kan ikke akkurat sies om Intels tidligere forsøk på lignende plattformer. Men nå begynner det altså å komme seg. Nøyaktig hvordan Moorestown vil stå seg mot plattformer med ARM-prosessorer er en annen av tingene vi vil følge med på i det kommende året.


 

I anledning CES-messen ble i helgen Moorestown vist frem, blant annet på en LG-mobil (GW990, som kanskje ikke er av de slankeste vi har sett...). Over kan du se en demonstrasjon av Pankaj Kedia fra Intels Ultra Mobility Group, som viser noen av mulighetene med multitasking, HD-video og 3D-elementer i brukergrensesnittet.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2016

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

ICE Mobil 1GB


Jeg bruker middels mye data:

Hello 5GB


Jeg bruker mye data:

Hello 10 GB


Jeg er superbruker:

Telia Smart Total


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen