(Bilde: Shutterstock/130269581)

Lydpionér Ray Dolby er død

Mannen bak det revolusjonerende lydsystemet har gått bort.

Ray Dolby døde i går, i en alder av 80 år. Hvis du syns etternavnet lyder kjent, er det en god grunn til det. Har du sett din andel med filmer opp gjennom årene, har du ikke kunnet unngå å høre arbeidet herr Dolby var med å bygge opp.

Ved siden av DTS, er Dolby kanskje den mest kjente lydteknologien i verden. Ved hjelp av smart lydkomprimering og støyreduksjon, bidro Ray Dolby til å revolusjonere lydkvaliteten i både film og musikk.

Driftig tenåring

Ray Milton Dolby ble født 18. januar 1933 i den amerikanske delstaten Oregon. Som tenåring jobbet han hos selskapet Ampex, og stiftet bekjentskap med deres første lydopptaker.

På universitetet jobbet han med videoopptakere og fikk etter hvert en utdannelse innen elektroteknikk og fysikk. I 1965 grunnla han det legendariske Dolby Laboratories i England, og fant dessuten opp Dolby Sound System samme år.

Støyreduksjon

Selv om han foretok mange innovasjoner innen lydens verden, er det spesielt Dolbys støyreduksjonssystem som han er mest kjent for. Dette systemet fungerer blant annet ved å øke volumet på lyder med høy frekvens under opptak, for deretter å redusere det under avspilling. Dermed forsvinner mye av susingen.

Dolbys Surround-teknologi burde også være velkjent for de fleste, og sammen med teknologier som Dolby 3D og Dolby Atmos, burde dette være nok til å glede lyd- og bildeentusiaster i årevis framover.

Nå har pionéren altså gått bort på grunn av leukemi, og etterlater seg kona Dagmar og sønnene Tom og David. Se også tributtvideoen nedenfor, som er lagd av Dolby Laboratories.

Gjør noe med lyden:
Slik får du bedre lyd fra TV-en din »

(Kilde: Engadget)

Kommentarer (6)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2016

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

ICE Mobil 1GB


Jeg bruker middels mye data:

Hello 5GB


Jeg bruker mye data:

Hello 10 GB


Jeg er superbruker:

Telia Smart Total


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen