Lett å registrere kontantkort på andre

For et år siden ble norske mobiloperatører pålagt å sikre ”entydig identifikasjon” ved registrering av nye kontantkortkunder. Loven skal forhindre at kontantkortkunder, og da særlig kriminelle, oppretter abonnement på fiktive eller falske navn.

Allikevel tok det ikke Aftenposten mer enn 5 minutter å registrere et kontantkort på NetCom-sjef August Baumann.

Enkelt
Fremgangsmåten var enkel. Aftenposten kjøpte en NetCom Kontant Startpakke i en telebutikk, uten å legitimere seg. Navnet på NetComs sjef fant de på operatørens hjemmeside, og øvrig personalia var lett tilgjengelig via telefonkatalogen på Internett, samt et Google-søk på Baumann.

Med all nødvendig informasjon ringte avisen NetComs kundeservice, og etter å ha oppgitt Baumanns navn, gateadresse, kommune og fødselsdato hadde NetCom fått en ny kontantkortkunde – selskapets øverste sjef.

– Jeg liker det ikke, sier August Baumann, administrerende direktør i NetCom, til avisen.

Skjerpes inn
Loven krever ikke fremvisning av legitimasjon, kun at persondata må registreres. Hvordan registreringen skal foregå, sier loven ingenting om.

– Vi forholder oss til hva myndighetene legger til grunn av lover og regler. Vi skal ha et system som fungerer. Vi har fått en aksept om å registrere kundene og kravet ligger på bosted, fødselsdato, samt navn og det sjekker vi opp. Dette har Post- og teletilsynet akseptert, sier Baumann.

Politiet er kritiske til dagens rutiner, og Post- og Teletilsynets direktør Willy Jensen sier til avisen at han vil bidra til å rydde opp.

- Vi vil nå vurdere om vi skal være strengere og mer spesifikke, ikke bare pålegge selskapene ansvaret for å innhente identifikasjon, men også hvordan de skal gjøre dette, sier Jensen.

Årets mest effektive konferansedag
Få med deg «Tek-konferansen Høst 2016» onsdag 16. november.

Forsiden akkurat nå

Til toppen