Privatflyet landet trygt, takket være en snartenkt flygeleder med raske tomler. (Foto: Robert Kyllo)

Landet fly med SMS

En privatflypilot fikk store problemer i luften på en flygetur fra Kerry til Cork i Irland, omtrent 9 mil i luftlinje. Rett etter letting mistet flyet all elektrisitet om bord, og manglet dermed både radiokommunikasjon, værradar og andre viktige hjelpemidler.

Maskinen var en tomotors Piper plane, og bar under flyturen piloten og fire passasjerer.

Mistet audiokommunikasjonen

Den 39 år gamle piloten tok kontakt med flytårnet i Cork ved å ringe fra mobiltelefonen sin, og fikk forklart problemet og at han ønsket å lande fra sjøen og inn mot flyplassen. Men så mistet han kontakten, og mobildekningen i flyet var svært periodisk.

Flygelederen var imidlertid snartenkt, og fortsatte kommunikasjonen med SMS. Om bord på flyet ble landingshjulene senket manuelt, og flyet fløy en tur forbi flytårnet for å dobbeltsjekke at hjulene var nedsenket. Flyet landet deretter trygt.

Roser flygelederen

Episoden skjedde den 7. november i fjor, men har nylig blitt beskrevet i en rapport av en flyulykke-etterforsker som svært alvorlig. I rapporten roser han den snartenkte flygelederen som tok i bruk SMS som kommunikasjonsmiddel.

– Dette var et positivt og proaktivt initiativ av flygelederen. Han innså at talekommunikasjonen var svært periodisk, og byttet over til tekstmelding. Det førte til en trygg landing, og flygelederen bør roses for dette.

(Kilder: Irishtimes.com)

Kommentarer (7)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2016

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

ICE Mobil 1GB


Jeg bruker middels mye data:

Hello 5GB


Jeg bruker mye data:

Hello 10 GB


Jeg er superbruker:

Telia Smart Total


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen