Kina vil lansere eget Internett

Det er det kinesiske informasjonsindustridepartementet som har kunngjort endringene i infrastrukturen for landets nettilgang. De vil reformere landets DNS-system, fra og med i dag. Tre nye toppnivådomener, skrevet med kinesiske tegn, vil bli tilgjengelig. Disse er de kinesiske oversettelsene av .CN (Kina), .COM (kommersiell) og .NET (nettverk).

Nøyaktig hvordan dette kommer til å bli gjort er noe uklart, men i en av nyhetssakene fra kinesiske aviser står det at "dette betyr at nettbrukere ikke trenger å surfe på nettet via webservere styrt av ICANN." Man antar derfor at landet kommer til å sette opp sine egne DNS-rot-servere, som videresender forespørsler til alle andre toppnivådomener.

Slik Programmer.no oppfatter saken, og vi ønsker å gjøre oppmerksom på at vi baserer oss på noe manglende oversetninger fra kinesisk til engelsk, vil dette kun medføre at de nye kinesiske toppnivådomenene vil være utilgjengelig fra utlandet, dersom man ikke setter opp sin datamaskin til å spørre kinesiske DNS-servere. I verste fall kan det nye nettet som Kina setter opp dele Internett i to deler, hvor det vil bli vanskeligere å kommunisere med hverandre på tvers av landegrenser.

Kilde: People's Daily Online, Interfax China

Kommentarer (25)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2016

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

ICE Mobil 1GB


Jeg bruker middels mye data:

Hello 5GB


Jeg bruker mye data:

Hello 10 GB


Jeg er superbruker:

Telia Smart Total


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen