(Bilde: Shutterstock/126145124)

Hva i all verden er et metall-luft-batteri?

Tesla Motors har troen på teknologien.

Elbilselskapet Tesla Motors tok nylig patent på en batteriløsning som øker rekkevidden til elbilene deres betraktelig.

Når det vanlige litium-ionbatteriet under bilen begynner å gå tom for strøm, kan nemlig et sekundært batteri slå inn. Dette er det såkalt metall-luft-batteriet, men hva er egentlig dette? Nettstedet GigaOM prøver å gi en forklaring på det som kan bidra til et gjennombrudd på batterifronten i framtiden.

Tradisjonelt vs. metall-luft

Et batteri består vanligvis av en anode på den ene siden, en katode på den andre og en elektrolytt i midten. I et litium-ionbatteri reiser litiumioner fra anoden til katoden, gjennom elektrolytten. Dermed skapes en kjemisk reaksjon hvor elektroner kan tas opp underveis.

Et metall-luft-batteri bruker et metall, som litium eller sink, som anoden, og oksygen som katoden – mens elektrolytten pleier å være noe flytende. Mange selskaper, inkludert Tesla Motors, lar seg lokke av denne ideen fordi metallene er billige, størrelsen er liten og luft i praksis er gratis.

Flere utfordringer

Et så lett batteri som et metall-luft-batteri kan pakkes inn slik at det byr på kraftige mengder med energi, og det er akkurat dette Tesla Motors er på jakt etter.

Utfordringene står derimot i kø: Levetiden på batteriet er kort, energieffektiviteten er forholdsvis lav, og produksjonskostnaden er fremdeles høy.

Mens Tesla Motors og andre avventer et mer brukbart batteri som kan stå på egne føtter, har selskapet altså allerede sett det for seg i praktisk bruk – nettopp som et nødbatteri. Da gjenstår det bare å se hvor forskningen leder i årene som kommer.

Tesla satser:
Snart kan Tesla Model S kjøre enda lenger »

(Kilde: GigaOM)

Kommentarer (0)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2016

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

ICE Mobil 1GB


Jeg bruker middels mye data:

Hello 5GB


Jeg bruker mye data:

Hello 10 GB


Jeg er superbruker:

Telia Smart Total


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen