Guide

Guide til talsystem

Sidan ei datamaskin er basert på såkalla binær algebra, bør ein programmerar kunne skjønne korleis ulike talsystem basert på det binære talsystemet fungerer. Korleis gjer me det leselig for menneske, og korleis reknar me med andre talsystem enn me er vane med?

Me er alle opplærte til å nytte eit talsystem som baserer seg på eit grunntal 10. Dette fell naturleg for oss, mest sannsynleg fordi me har 10 fingre, og eit titalssystem gjer det då svært lett å telje ved hjelp av fingrane. Fordi me er vane til å lese tal som om dei høyrer til titalssystemet; det binære talet 1001 vil dei fleste lese som om "tusen og ein", medan den korrekte uttalen vil vere "ein-null-null-ein". I titalssystemet tilsvarar dette talet 9.

Datamaskiner baserer seg som sagt på totalssystemet, eller binære tal. Dette gjer ein fordi ein då kan skilje mellom to enkle tilstandar; på og av, sant og usant, straum og ikkje-straum, eller 1 og 0. I denne guiden skal me vise deg korleis du kan konvertere tal frå vårt normale talsystem, titalssystemet, til andre talsystem, hovudsakleg to-tals og sekstenstal (heksadesimal). Me kjem og innom åttetalssystemet (oktale system).

Store delar av denne gjennomgangen krever ein del matematisk innsikt, men det bør vere mogleg å følgje den sjølv om ein ikkje har spesiell utdanning i matematikk. Med unntak av bruk av summeteikn, er dei matematiske uttrykka som ikkje vert forklart her, pensum på ungdomsskulen.

Kommentarer (2)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2016

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

ICE Mobil 1GB


Jeg bruker middels mye data:

Hello 5GB


Jeg bruker mye data:

Hello 10 GB


Jeg er superbruker:

Telia Smart Total


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen