GPS varsler om tåke og ulykker

Glatt veibane i sikte.
Glatt veibane i sikte.

Neste måned får utvalgte testpersoner i Tyskland, Frankrike, Italia, Nederland og Østerrike prøve ut et nytt GPS-system som varsler om ulykker, kork, uvær og andre situasjoner som kan oppstå i trafikken.

Bak systemet står Coopers, som er et forskningsprosjekt i regi av EU.

Varslingen skal gjøres ved å få GPS-enhetene i bilene til å kommunisere med trafikksentraler i forsøkslandene, som hele tiden kommer med oppdatert informasjon om hva som skjer i trafikken der du befinner deg. Selv om hovedformålet med prosjektet er sikkerhet, ikke å komme hurtigere frem, vil det være perfekt for å fordele trafikken når det oppstår køer.

Gode resultater i simulator

Det har også tidligere blitt utført testing av systemet, men da befant testpersonene seg i simulatorer, ikke ute på veiene. Deltakerne i forsøket ble varslet om situasjoner som ambulanser som nærmet seg bakfra, innkommende tåke og biler som kom i feil kjøreretning. Dermed hadde sjåførene god tid til å tilpasse seg trafikkbildet som var på vei.

De foreløpige tilbakemeldingene må sies å være gode, og et flertartall av deltakerne mente systemet var til hjelp i tre av fire situasjoner.

(Kilde: forskning.no, coopers.eu)

Kommentarer (1)

Forsiden akkurat nå

Til toppen