Fotoessay CERN-verkstedene

Det er ikke helt det samme som å bygge en gigantisk magnet, men å frese ut et hode i aluminium med stor presisjon krever sin maskinvare. (Bilde: Varg Aamo, Hardware.no)

Her freser de ut et hode i rent aluminium

Når CERN skal ha 3D-modeller, skriver de dem ikke ut i plast.

Hardware.no/Genève: I bygning nummer 100 på CERN sitt Meyrin-campus finner vi to litt anonyme små enklaver. Mekanikere, ingeniører og industridesignere i fri dressur ber oss pent om å besøke deres lokaler først, og til slutt ender vi på at vi vil besøke verkstedet. Dette, sammen med designavdelingen i samme hus, står nemlig til sammen bak nesten alt det mekaniske som finnes på CERN.

At det i det hele tatt er mulig å spore alt tilbake til denne ene bygningen er nesten en bragd i seg selv. CERN opererer nemlig med maskiner som Large Hadron Collider, som strekker seg flerfoldige kilometer avgårde – og som består av tusenvis av magneter. Hver av disse magnetene er i seg selv bygd som maskiner, og satt sammen med presisjon ned på mikrometernivå.

Dette er likevel bare noen av eksemplene på alt der banebrytende som finnes på forskningsstasjonen utenfor Genève sentrum, og i dag skal vi se nærmere på maskineriet som gjør selve prototypene for alt sammen mulig. Hvordan noen er i stand til samtidig å ha både overblikket og detaljfokuset som må til for å realisere disse prosjektene er vi ikke helt sikre på – men som vi skal se, har de en hel del høyteknologi å støtte seg på i sitt arbeide.

Les kommentarene (2)

Gå til side

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen