Guide Fotoskolen Del 8: Interessepunkter og balanse

Forstår du dette, forstår du hvordan du bygger opp et godt bilde

Komposisjon er mye mer enn å bare følge «The Rule of Thirds»

Det er mange veier til et godt bilde, og ren og skjær flaks er én av dem. På samme måte som at også en blind høne kan finne korn, kan dårlige fotografer ta et godt bilde i blant. Men hvis vi vet hva vi gjør og hvorfor, er sjansen større for at det skjer igjen. På den måten blir de gode bildene ikke et heldig uhell, men snarere regelen enn unntaket.

Det hjelper selvsagt å ha god kontroll på det kameratekniske, som for eksempel å vite hvordan du bruker lukkeren, blenderen og ISO-innstillingene riktig (Tek Ekstra). Og hvis du har et kamera med zoom eller et systemkamera, lønner det seg å vite også hvordan du bruker optikken riktig. Men nå skal vi se nærmere på noe som er like viktig enten du bruker et avansert systemkamera, mobiltelefonen din eller et gammelt engangskamera: Komposisjon.

Komposisjonen er summen av elementene i bildet ditt

Det er ikke så enkelt å definere komposisjon med én setning, men før vi begynner på den lengre forklaringen kan vi si at god komposisjon er nøkkelen til et godt bilde. Da vi sjekket hvilke fotofeil folk flest gjør mest (i alle fall på bildene de synes er gode nok til å legge på Facebook), var nesten alle komposisjonsfeil.

Gå til side

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen