Dødsstøt for sentralisert fildeling?

Den amerikanske høyesteretten avsa sin dom på mandag, i en sak som kan snu måten fildelingsnettverkene fungerer på i USA. Selskaper som med hensikt hjelper sine brukere til å drive med ulovlig fildeling, skal kunne holdes strafferettslig ansvarlig for hva kundene deres gjør.

Dette står i sterk kontrast til den såkalte BetaMax-dommen, som sa nøyaktig det motsatte; produsenter av videospillere er ikke ansvarlige for hva kundene deres tar opp med dem. Potensielt kan nå produsenter av videospillere, DVD-brennere, CD-brennere og annet utstyr som kan ta opp fra TV-kanaler nå også saksøkes av film- og musikk-bransjen.

Men kanskje viktigst av alt, er at Record Industry Association of America (RIAA) og Motion Picture Association of America (MPAA) nå har svært solid skyts for å ta ned sentraliserte fildelingsnettverk slik de ønsker. Om fildelingsnettverket er avhengig av en sentral tjener for å fungere, kan RIAA og MPAA bare saksøke selskapet som driver denne tjeneren, og få den fjernet fra nettet, og på den måten effektivt stenge ned fildelingsnettverket.

Dette er ikke bare en seier for rettighetsorganisasjonene RIAA og MPAA, men også for de lovlige nedlastingstjenestene, slik som iTunes. Deres største konkurrent frem til nå har vært ulovlig nedlastet musikk.

Og fildelingsselskapene gir seg ikke helt ennå; StreamCast-sjef Michael Weiss sa i en pressemelding at vi er sikre på at det vil bli bevist at Morpheus ikke promoterer eller oppfordrer til brudd på åndsverkslover.

Kilde: CNet News.com

Kommentarer (8)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2016

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

ICE Mobil 1GB


Jeg bruker middels mye data:

Hello 5GB


Jeg bruker mye data:

Hello 10 GB


Jeg er superbruker:

Telia Smart Total


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen