Ditt trådløse nettverk kan bli misbrukt

Det begynner etter hvert å dukke opp en rekke trådløse nettverk. Mange passer på å sikre nettverket med passord og andre tekniske løsninger. Andre synes derimot det ikke er noe galt ved å dele og lar nettverket stå åpent slik at enhver kan benytte det. Men hva om ukjente bruker ditt nettverk for å utføre kriminell aktivitet? Risikerer du å måtte sone som ansvarlig for nettlinjen?

Lastet opp piratvarer
Dette var nylig temaet for en rettssak i Frankfurt, Tyskland. Advokater på vegne av underholdningsbransjen anklaget en person for brudd på opphavsretten da hans usikrede nettverk var brukt for å laste opp rettighetsbeskyttet materiale. Personen mente selv at hva andre gjør på nettlinjen ikke er hans ansvar, det var ikke rettighetseierne enige i.

Dommeren dømte derimot ikke i rettighethavernes favør, ifølge Torrentfreak. Den tyske retten mener at du ikke kan stilles ansvarlig for andres bruk av ditt trådløse nettverk. For underholdningsbransjen var dette et stort tilbakeslag. De mente nemlig at om den tyske retten stemte i deres favør, så ville det ha stor påvirkning for å få lignende bestemmelser i England.


Underholdningsbransjen i Tyskland vil gjerne se at du blir holdt rettslig ansvarlig for all bruk av din nettlinje.

Du kan få politiet på døra
Heller ikke her i landet kan du rettsforfølges eller bli stilt ansvarlig om andre benytter ditt trådløse nettverk for å utføre kriminell aktivitet.

- Du kan uvitende bli brukt av kriminelle for eksempel ved at de benytter seg av ditt trådløse nettverk. Du kan da risikere at sporene peker mot deg, men gjennom etterforskning så vil politiet oppdage om det virkelig er du som har utført den kriminelle aktiviteten. Det er ikke ulovlig å ikke sikre nettverket ditt, forklarer Berit Børset Solstad, politiinspektør ved avdelingen for datakriminalitet.

Ifølge henne kan du i verste fall få politiet på døren og oppleve at de tar beslag i din datamaskin for å etterforske saken. Men om det er andre som har misbrukt din nettlinje vil du ikke risikere å bli stilt til ansvar for dette.

Om den tyske retten hadde stemt i rettighetshavernes favør, så ville det utvilsomt få store konsekvenser. Rundt omkring er det ikke bare privatpersoner som har åpne trådløse nettverk. Også flere kafeer, hoteller og selskaper opererer med åpne nettverk for sine kunder. Om de ville kunne blitt stilt ansvarlig for alt deres kunder foretar seg, så ville det utvilsomt ha medført panikk hos flere tyskere.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2016

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

ICE Mobil 1GB


Jeg bruker middels mye data:

Hello 5GB


Jeg bruker mye data:

Hello 10 GB


Jeg er superbruker:

Telia Smart Total


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen