Din gamle mobil er gull verdt

Det viser seg nemlig at gamle mobiltelefoner inneholder mer gull enn det som utvinnes fra ordinære gullgruver. Ett tonn med materiale i gullgruvene inneholder i snitt bare 5 gram gull, mens ett tonn gamle mobiler faktisk inneholder 150 gram eller mer.

Samtidig inneholder de gamle mobilene rundt 100 kilo kobber og 3 kilo sølv, skriver Reuters.

Ny industri
Denne jakten på edle metaller i gammel elektronikk blir kalt urban gruvedrift og er en industri i vekst. Gull og andre edle metaller som blir funnet blir smeltet om og solgt til investorer og juvelere, i tillegg til produsenter som bruker gull på kretskort.

Resirkulering av slike metaller har blitt verdifullt den siste tiden, siden prisene på verdensmarkedet har steget til værs. Riktignok har prisen på gull sunket litt siden toppnotering i mars i år, men fremdeles handles gull for 890 dollar per ounce, eller 161 kroner per gram.

Sliter med mobiler
Selv om det tydeligvis er både kommersielle og miljømessige bonuser ved å resirukulere gamle mobiler, sliter bransjen med å få tak i nye mobiler.

Mange bytter ut mobilene sine ofte, men i Japan er det kun mellom 10 og 20 prosent som leverer dem til gjennvinning. De fleste lagrer telefonene i stedet, fordi de frykter at noen skal misbruke personlig data som er lagret.
Årets mest effektive konferansedag
Få med deg «Tek-konferansen Høst 2016» onsdag 16. november.

Kommentarer (0)

Forsiden akkurat nå

Til toppen