Illustrasjonsfoto

Datamaskin drives av krabber

Ja, du leste riktig.

Du har sannsyligvis hørt om cloud computing, men hva med crab computing? En gjeng japanske forskere (selvfølgelig, hvem ellers?) har lykkes i å skape verdens første krabbedrevne datamaskin, ved å utnytte krabbenes naturlige oppførsel.

Forskerne tok i bruk svermementalitet fra soldatkrabber for å designe og konstruere såkalte logiske porter – den mest grunnleggende bestanddelen av en datamaskin.

I digital elektronikk brukes begrepet logiske porter om et enkelt elektronisk kretsløp med én utgang og to eller flere innganger. Disse kretsløpene danner de grunnleggende byggeelementene i all digital elektronikk, slik at det er mulig å foreta beregninger.

Skygger fra rovfugler

De logiske portene ble konstruert for å dra nytte av svermeoppførselen til soldatkrabber. Forskerne hevder at de demonstrerer at svermer av slike krabber kan implementere logiske porter når de blir plassert i et geometrisk avgrenset miljø.

Krabbene ble ledet gjennom tunnelene og kunne forme de logiske portene OG, ELLER og IKKE. Forskerne "gjetet" krabbene ved å ta i bruk skygger som lurte dem til å tro at det var rovfugler over dem.

– Det begynte her

Forskerne har foreløpig ingen planer om å lage en krabbedatamaskin i full skala, men påpeker at hvis sjømatkybernetikk tar av i fremtiden, så var det her det hele begynte.

Forskerne forsikrer at krabbene ble sluppet ut i deres naturlige miljø igjen etter at eksperimentet var fullført.

(Kilde: PhysOrg)

Kommentarer (1)

Forsiden akkurat nå

Til toppen