Blir nektet å vise utstilling

Henri Cartier-Bresson (1908-2004) fra Frankrike er kanskje en av de mest betydningsfulle og komplette fotografene fra 1900 tallet. Utstillingen som skulle ha kommet til Nordic Light var en enestående samling av klassiske pressefotografier tatt under frigjøringen av Paris i 1944.

En privat samler sier han kjøpte et 20-talls fotografier hos en forhandler i 1998. Nordic Light skulle få låne de over 50 år gamle kopiene, og det skulle være duket for en premiere. Til glede for alle fotoelskere. Nå blir dette altså ikke noe av.

Bressons enke og ”Foundation Henri Cartier-Bresson” har satt seg på bakbeina. De beskylder den private samleren for å ha stjålet bildene, og truer både samleren og Nordic Light med søksmål hvis vi velger å overhøre truslene. Nordic Light har vært ute en vinterdag før, og lar seg ikke skremme av konfrontasjoner.

Derimot velger de å ivareta den private samlerens ønsker. Eieren av bildene beklager sterkt det inntrufne, og på grunn av følelsesmessige belastninger er han tvunget til å avstå fra hele saken.

Nordic Light vil jobbe mer med det juridiske og ta opp tråden ved neste års festival.

En diskusjon om opphavsrett og Åndsverksloven om fotografi er vel på sin plass.

Les også: Gavepakke til Nordic Light

Kommentarer (1)

Forsiden akkurat nå

Til toppen