Anbefaling Finn det beste grafikkortet for ditt budsjett og din skjerm

Hvilket grafikkort bør du velge? Her i vår anbefaling forsøker vi å lede deg på riktig vei, uansett hvilket budsjett eller hvilke komponenter du måtte ha fra tidligere.

Anbefaling av grafikkort

Her er våre tips og anbefalinger for ethvert budsjett og oppsett.

Siden forrige gang vi i Tek smalt til med en anbefaling av grafikkort har mye skjedd i grafikkortmarkedet. Viktigst er det at Pascal- og Polaris-arkitekturene til Nvidia og AMD har ankommet i form av henholdsvis GTX 10-serien og RX 400-serien.

Slik ser grafikkmarkedet ut nå

Lanseringen av de første Pascal-baserte entusiastkortene til Nvidia, GTX 1070 og GTX 1080 tidlig i sommer kan vanskelig betegnes som noe annet enn et sjumilssteg for bransjen og PC-spillere. Ifølge våre egne målinger økte ytelsen med omtrent 76 prosent over forrige generasjon, noe vi ikke har vært i nærheten av å se ved andre generasjonsskifter i nyere tid.

Litt senere kom Nvidia på banen med sitt første mellomklassekort, GTX 1060 6 GB. Dette utfordret dermed AMDs første Polaris-baserte kort i deres nye RX-serie, kalt RX 480 8 GB. Disse leverte sammen et skikkelig ytelseshopp i mellomklassen, og de alternative versjonene med halvparten så mye minne ser spesielt spennende ut.

Når det kommer til budsjettsegmentet har AMD så langt stått noe sterkere enn Nvidia ettersom selskapet allerede i august lanserte to Polaris-baserte budsjettkort i form av RX 460 og RX 470.

Og der har du det altså, markedet slik det ser ut i det vi ruller ut vår første anbefaling etter at GTX 10- og RX 400-serien banet vei for langt høyere ytelse enn tidligere. Men, før vi kommer til selve anbefalingene skal vi også ta en rask titt inn i krystallkula.

Dette forventer vi fremover

AMD gikk tidligere i høst ut og fortalte at de ikke vil utfordre Nvidia i entusiastsegmentet før på nyåret når deres Vega-arkitektur er klar. Omtrent på samme tidspunkt som AMD lanserer sine entusiastkort venter mange at Nvidia vil trekke sløret av sitt GTX 1080 Ti.

Nærmere i tid, om noen uker, forventer vi at Nvidia vil svare på AMDs frieri til budsjettbevisste spillere ved å utfordre selskapets RX 460 og RX 470 med henholdsvis GTX 1050 og GTX 1050 Ti. 

Dette bør du tenke på før du kjøper

Ikke bli for gjerrig

Generelt sett anbefaler vi ikke å kjøpe et grafikkort til noe særlig mindre enn 2000 kroner om du ønsker å bruke det til spilling på jevnlig basis. Omtrent ved dette prisnivået oppnår du mellom 40- og 60 FPS i nyere spill ved Full HD-oppløsning, og som mange vet er nettopp muligheten til å kunne spille med mer enn 30 FPS en av PC-ens viktigste egenskaper.

Tenk på hvilken skjerm du skal spille på

Om du har en Full HD-skjerm trenger du ikke et like kraftig grafikkort som om du har en 1440p-skjerm, og kan dermed gjøres godt til lags med et grafikkort fra budsjettklassen vår. Om du er på budsjett og har en FreeSync-skjerm er det lurt å gå for et AMD-grafikkort for å få oppleve et bilde fritt for riving, noe Nvidia-eiere kan se langt etter i denne prisklassen takket være dyre G-Sync-skjermer.

Du som har en 1440p-skjerm bør minst bevege deg opp til mellomklassen vår, mens eiere av en 4K-skjerm selvsagt bør velge et grafikkort fra øverste hylle og se til entusiastklassen.

FPS-spill stiller andre krav en rollespill

Esport- og FPS-spill er eksempler på spill som ofte krever at grafikkortet klarer å tegne flere enn 60 FPS, gjerne 120 FPS. For turbaserte spill eller rollespill er gjerne ikke kravene så høye, og 60 FPS er tilstrekkelig. For sistnevnte spill kan imidlertid høyere oppløsning gjøre mye for opplevelsen, og det stiller harde krav til grafikkortet.

Sett dagens behov først

Det er ikke alltid slik at det er smart å legge ekstra penger i å kjøpe et såkalt fremtidssikkert kort. Ikke at det er noe galt med det, men grunnen til at du bør kjøpe et kort som yter godt basert på hva du skal bruke det til i dag, heller enn til neste år, er at du ikke vet hvordan utviklingen har vært innenfor grafikkmarkedet om et år eller to. Når den tiden har gått er det gjerne slik at grafikkutviklingen, og kravene spillene stiller, har tatt igjen ytelsen til det grafikkortet du opprinnelig kjøpte uansett. 

Et eksempel er at enkelte legger svært mye vekt på å kjøpe et grafikkort som yter godt i DirectX 12 i dag. Det til tross for at DirectX 12 ikke vil tilby særlig ekstra ytelse og funksjonalitet utover hva DirectX allerede tilbyr før om mange år i den store brorparten av spill som kommer ut. Når den tid kommer at DirectX 12 endelig yter bedre enn DirectX 11 har noen dermed levd lenge med svakere ytelse i mange av dagens spill, bare for å oppdage at grafikkortet deres på denne tiden har blitt forbigått ytelsesmessig av nyere og rimeligere grafikkort. 

Om du snart regner med å oppgradere til en skjerm med høyere oppdateringshastighet, eller høyere oppløsning, blir det selvsagt noe helt annet. 

Slik har vi tenkt

Før vi presenterer anbefalingene våre er det greit å gjøre oppmerksom på at disse vil kunne forandre seg mye fremover, rett og slett fordi grafikkortmarkedet er i konstant forandring. Ta dem derfor for hva de er: gode tips for hvilke grafikkort du fint kan kjøpe i den prisklassen som passer deg, til bruken din og lommeboken din.

Merk at vi for alle kort, enten vi har annotert kortene med navn som Founders Edition, Sapphire Tri-X, Asus Strix, MSI Gaming eller lignende, ikke nødvendigvis har tatt utgangspunkt i prisen for nøyaktig denne spesifiserte modellen, men heller den rimeligste fra serien. Dermed er ytelsesgrafene våre et generelt uttrykk for ytelsen som kan forventes, men den kan altså variere med et par FPS opp eller ned ut ifra hvilket kort fra en serie du velger. Ved å kikke på navnet kan du lett se hvilket kort vi har benyttet til å innhente ytelsestallene, samt om ytelsen er registrert med et tredjepartskort eller en referansedesign.

Grunnen til at vi har valgt å gjøre det på denne måten er at mens prisen på de ulike tredjepartskortene varierer veldig, oppleves ytelsen deres som relativt lik enten det er snakk om referanseutgaven eller overklokkede varianter fra tredjepartsprodusenter. Det er heller de eksterne egenskapene som støy og temperatur som gjerne gir tredjepartskort en stor fordel, og der vi har muligheten til det vil vi selvsagt legge vekt på dette i anbefalingene våre under.

Priser for grafikkort er sist hentet inn 7. oktober 2016. Ytelsesdataen består av informasjon fra våre fire faste testspill – fra grafikkorttestbenken – som hver er målt på tre ulike oppløsninger.

Disse kortene anbefaler vi

Merk at vi har delt inn kortene i klasser basert på dagens pris, ikke basert på hvilken posisjon produsentene opprinnelig ga dem. Dermed kan det som i utgangspunktet var regnet som et mellomklassekort ved lansering for et år siden ha fått plass i budsjettsegmentet vårt om det har falt i pris. 

Budsjettklassen (Opp til 2500 kroner)

I denne prisklassen har vi testet følgende grafikkort (Trykk for å vise) »

I tillegg til grafikkortene vi har testet kommer RX 460 til 1200 kroner, GTX 1060 3 GB til 2100 kroner og RX 480 4 GB til 2400 kroner. De to sistnevnte ligger begge på agendaen vår. Vi forventer for øvrig at det skal blir enda mer folksomt i budsjettklassen når Nvidia snart ryktes å lansere etterfølgeren til GTX 950. 

Asus Radeon RX 470 Strix Gaming OC

God og rimelig spillopplevelse med en Full-HD-skjerm

Asus Radeon RX 470 Strix Gaming OC

RX 470 byr på mye godt, spesielt for deg som spiller i Full HD-oppløsning eller som vurderer å anskaffe en FreeSync-skjerm for en spillopplevelse helt fri for riving. Her har du mulighet for å nå 60 FPS og høye grafikkdetaljer i spillene dine, samtidig som du er klar for HDR-spill og avspilling av HEVC-innhold.

Vi har nylig testet Asus RX 470 Strix OC og vil gjerne trekke frem dette kortet som en god kandidat for ditt budsjettoppsett. Strix OC er fabrikkoverklokket, men om du tenker at dette er en oppgave du fint gjør selv tilbyr Strix-modellen deres den samme gode kjøleren med hakket lavere ytelse ut av boksen. Kortet holder seg kjølig og støyer lite under spilling.

Les testen vår av Asus RX 470 Strix OC her »

Nvidia GeForce GTX 970

Rimeligere 1440p-spilling får du ikke

Nvidia GeForce GTX 970

Hva, et grafikkort lansert i september 2014 som anbefaling!? Ja, du leser riktig, for selv om Nvidias Maxwell-baserte GTX 970 har et par år på baken sørger den siste tidens heftige prisreduksjon for at det i aller høyeste grad holder seg relevant. Ingen av våre øvrige testede grafikkort leverer faktisk mer ytelse for pengene ifølge våre utregninger. Ytelsen i Full HD er svært god, men ikke minst kan også eiere av 1440p-skjermer stole på at grafikkortet her er i stand til å fylle skjermen deres med en jevn bildestrøm uten at en må gi slipp på for mye av grafikkdetaljene.

Hovedgrunnen til at GTX 970 ikke ligger som vår hovedanbefaling i budsjettklassen er det faktum at kortet er utgående og dermed snart blir vanskelig å få tak i. I tillegg støtter det ikke HDR- eller HEVC-standardene som nå begynner å få fotfeste, ei heller gjelder dette FreeSync – som lar deg spille uten riving, eller «Tearing» om skjermen din også støtter dette.

Vi har testet GTX 970 i både en Gainward- og en MSI-variant, og selv du nok blir fornøyd med begge disse – eller et annet av tredjepartsalternativene – kan vi i alle fall skrive under på at MSIs Gaming-kort leverer svært godt når det kommer til støy. 

Les testen vår av MSI GTX 970 her »

NB: Her i budsjettklassen må vi også nevne GTX 1060 3 GB og RX 480 4 GB. Vi har som nevnt ikke testet disse kortene og kan dermed ikke gå gode for dem på samme måte som de andre anbefalingene våre. Men, til tross for dette har vi jo sett spesifikasjonene deres, og disse tyder på at de ikke yter veldig mye svakere enn sine navnebrødre med mer minne. Dermed bør begge disse modellene være svært gode valg, og kanskje spesielt RX 480 4 GB grunnet dets støtte for FreeSync.

Mellomklassen (2500 – 4000 kroner)

I denne prisklassen har vi testet følgende grafikkort (Trykk for å vise) »

Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming

1440p-spilling for deg med budsjett

Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming

Av de fem grafikkortene vi har testet i mellomklassen er det ingen som tilbyr bedre ytelse enn Nvidias GTX 1060 6 GB. Det er dessuten bare to kort (fra budsjettklassen) i testen vår som gir mer ytelse for pengene. 

Ytelsen i Full HD-oppløsning er ypperlig, og selv om du skulle ha en 1440p-skjerm vil GTX 1060 6 GB gi deg en jevn bildeflyt på svært høye grafikkinnstillinger. Det er ikke noe kortene fra budsjettklassen klarer.

Energieffektiviteten er i en klasse for seg selv, og om du velger en tredjepartsmodell, for eksempel fra Asus som vi har testet, får du et kort som er både kjølig og relativt stille av seg. 

Merk av vi i dette tilfellet har koblet opp Asus GTX 1060 6 GB Strix, og ikke den testede OC-varianten. Dette fordi vi mener OC-modellen ikke er verdt den ekstra kostnaden i forhold til kun Strix-modellen. Strix-modellen kan overklokkes manuelt, helt gratis, om du ønsker det. 

Les testen vår av Asus GTX 1060 6 GB Strix OC her » 

MSI Radeon RX 480 Gaming X 8G

For et rivefritt bilde og oppgraderingsmuligheter

MSI Radeon RX 480 Gaming X 8G

Til tross for samme pris og lavere ytelse – i alle fall i DirectX 11-spill – enn GTX 1060 6 GB, kan RX 480 8 GB være et godt alternativ her i mellomklassen gitt enkelte kriterier. Først og fremst kan RX 480 8 GB være et bedre valg enn GTX 1060 6 GB om du har eller vurderer å kjøpe en spillskjerm med støtte for FreeSync for rivefritt bilde. Dernest har du alltids muligheten til å bygge på med mer ytelse i form av et ekstra RX 480 i CrossFireX-oppsett senere, en mulighet Nvidia ikke gir sine GTX 1060-eiere.

RX 480 gir mer enn nok krefter for Full HD-spilling, og gjør det spesielt godt i enkelte DirectX 12-spill. Til en viss grad kan du benytte kortet med en 1440p-skjerm også, men ikke uten å gjøre kompromiss på grafikkinnstillingene for å holde FPS-en oppe.  

For deg som er interessert i FreeSync og CrossFireX-muligheter anbefaler vi derfor RX 480, og vi nevner i samme slengen av tredjepartsmodeller av samme kort langt på vei er å foretrekke for deres bedre kjøling og støynivå over AMDs egen referansemodell.

Les testen vår av MSI RX 480 Gaming X her » 

Entusiastklassen (4000 – )

I denne prisklassen har vi testet følgende grafikkort (Trykk for å vise) »

I tillegg til grafikkortene vi har testet kommer Nvidias Titan X, til omtrent 14 000 kroner. Test av dette kommer senere.

Det å kjøpe et nytt entusiastgrafikkort er faktisk ganske enkelt i disse dager. AMD kommer ikke med noen konkurrenter til Nvidias GTX 1070 og GTX 1080 på denne siden av nyttår, og vi kan dermed anta at prisene vil holde seg på omtrent dagens nivå fremover.

Nvidia GeForce GTX 1070

Det beste valget for 1440p-spilleren

Nvidia GeForce GTX 1070

Nvidias Pascal-arkitektur har revolusjonert ytelsen til grafikkort. Det er GTX 1070 et levende bevis på. Mens det selvsagt er godt levert at kortet yter langt bedre enn selv GTX 980 Ti er det minst like imponerende å se på ytelsen per krone, som ligger godt over GTX 1080. For deg som er på utkikk etter en solid motor for 1440p-skjermen din kan du ikke finne en bedre kandidat. 

GTX 1070 leverer omtrent 100 FPS eller over på svært høye grafikkdetaljer i Full HD-oppløsning, noe som er en stor fordel i spill hvor bildeflyt er helt essensielt, som i FPS- eller esport-spill.

Kortet gir mye for pengene og byr på en virkelig fornøyelig opplevelse i 1440p-oppløsning, eller høy utnyttelse av raske 120 Hz-skjermer i Full HD. 

Vi skal ikke anbefale én spesifikk versjon av GTX 1070, men under vår test av MSIs GTX 1070 Gaming X – som for tiden dessverre koster hele 1000 kroner mer enn den rimeligste GTX 1070-modellen – lot vi oss imponere av den gode og nesten uhørbare kjølingen.

I tillegg til den generelle anbefalingen av GTX 1070 vil vi likevel også tipse om Gigabytes Gaming G1 med sin tilpassede kjøler og sitt triple vifteoppsett. 

Les testen vår av MSI GTX 1070 Gaming X her »

Nvidia GeForce GTX 1080

Kompromissløs ytelse i 4K-oppløsning

Nvidia GeForce GTX 1080

Ytelseskongen i denne generasjonen er uten tvil GTX 1080. Bare Titan X leverer bedre ytelse, men så koster dette kortet også nesten 8000 kroner mer – og da kan du like gjerne kaste inn et ekstra GTX 1080 i SLI og overgå ytelsen dets samtidig som du sparer penger.

Om du har en 4K-skjerm er det bare GTX 1080 som er kraftig nok til å gi en god opplevelse med høye grafikkinnstillinger aktivert. Våre målinger viser at GTX 1080 i snitt klarer 57 FPS i denne skyhøye oppløsningen, noe som er intet mindre enn imponerende. Spesielt sett i lys av at vi tester spillene våre med nesten fulle innstillinger.  

GTX 1080 er svært energieffektivt, og mens vi ikke skal legge føringer for hvilken versjon du bør gå for ville vi nok sett til en tredjepartsversjon med en annen kjøler og vifteløsning enn refernanseutgaven, eller Founders Edition. Tredjepartskort, som for eksempel vårt testede GTX 1080 Gaming X fra MSI viste nemlig merkbart bedre takter i vår støy- og temperaturmåling enn Founders Edition.

Les testen vår av MSI GTX 1080 Gaming X her »

Avslutningsvis vil vi gjerne opplyse om at vi i forkant av denne anbefalingen forsøkte å inkludere ytelsesmålinger fra DirectX 12-spillet Deus EX: Mankind Divided i tallgrunnlaget vårt. Som våre Ekstra-medlemmer allerede vet yter AMD-grafikkort bedre i dette spillet enn Nvidias grafikkort (Tek Ekstra). Svært mye tyder imidlertid på at Deus Ex: Mankind Divided ikke er ferdig optimalisert verken fra spillutvikler eller via drivere da spesielt DirectX 12-implementasjon virker uferdig. Etter å ha lastet inn den seneste DirectX 12-oppdateringen til spillet har vi ikke lykkes i å få liv i det igjen, selv etter å ha forsøkt å starte opp i DirectX 11-modus, rulle tilbake til en eldre versjon og reinstallert hele spillet. Vi lover imidlertid å forsøke å få dette på plass til neste gang vi oppdaterer anbefalingen vår, som ikke blir så altfor lenge til.

I mellomtiden, lykke til med valg av grafikkort!

Gå mer i dybden før du kjøper:
Se alle de siste grafikkorttestene våre »

Prisguide.no er en kommersiell partner til Teknisk Ukeblad Media. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon. Du kan lese mer om Prisguide her »

Kommentarer (28)

Forsiden akkurat nå

Til toppen