AMD i rute med 45 nm

Bildet viser Phenom, som i første generasjon lages med 65 nm
Phenom i første generasjon lages med 65 nm-teknologi

Fakta: Krymping

Mindre produksjonsprosess betyr at transistorer og cache tar mindre plass. Flere komponenter får plass og prosessoren kan gjøres mer avansert enn tidligere.

I tillegg tar prosessorkjernen gjerne mindre fysisk plass enn før. Da får man flere prosessorer ut av samme wafer, som betyr lavere produksjonskostnader.

Fysisk mindre transistorer betyr også lavere operasjonsspenning, som igjen betyr lavere effektforbruk. Det gir igjen rom for høyere klokkefrekvenser.

En krymping av produksjonsprossen er også forbundet med enorme kostnader. Produksjonsustyr må byttes ut.

Se også artikkelen Hvor smått er egentlig 45 nm?.

Mens Intels 45 nm-prosessorer er rett rundt hjørnet, henger AMD litt etter. AMD vil starte produksjonen for fullt i løpet av første halvdel av 2008, men reell tilgjengelighet på prosessorene ventes ikke før i løpet av 2. halvdel av 2008.

Selskapet bygger 45 nm-prosessorer i skrivende stund og hevder overgangen går glatt, men det er et stykke å gå fra å lage noen prøveeksemplarer til det å masseprodusere prosessorer.

Med 45 nm kommer AM3
Trolig blir de første 45 nm-modellene firekjerner med kodenavn "Deneb" og "Propus", som blir tilhørende i Phenom-serien. Prosessorene får sokkel AM3 og støtte for DDR3-minne. Disse kommer på markedet en gang i andre halvdel av 2008.

Senere, i 1. kvartal 2009 ventes modellene "Hexa" og "Regor", som blir rimeligere 45 nm-modeller med henholdsvis tre og to kjerner.

(Kilde: X-bit labs)

Kommentarer (27)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2016

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

ICE Mobil 1GB


Jeg bruker middels mye data:

Hello 5GB


Jeg bruker mye data:

Hello 10 GB


Jeg er superbruker:

Telia Smart Total


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen