- Se opp for spioner

Alternativ tekst mangler

F-Secure, som er en av verdens største produsenter av antivirusprogramvare, skal den siste tiden ha forsket grundig på problematikken med spionprogrammer til mobiltelefoner. Såkalte spionprogrammer er programmer som andre kan installere på mobiltelefonen din, og slik overvåke alt fra SMS du sender og mottar til å lytte til samtalene dine.

Og skal vi tro sikkerhetsselskapet, er det all grunn til å frykte disse programmene. Mens F-Secure først antok at mobile spionprogrammer var et begrenset fenomen, hevder selskapet nå å ha oppdaget en hel liten industri.

- Det viser seg at det er en helt egen industri som hittil har ligget lavt i terrenget og unngått oppmerksomhet, skriver en av F-Secures medarbeidere på selskapets sikkerhetsblogg.

Videresender SMS
F-Secure skal ha oppdaget flere produsenter av spionprogramvare for Symbian-telefoner.
Mange av spionprogrammene skal ha mange fellesnevnere, som for eksempel muligheten til å få videresendt SMS fra spionofferets telefon, vise anropslister, tyvlytting på avstand og til og med lokaliseringstjenester. Det eneste som kreves er at noen installerer et spionprogram på mobiltelefonen din. Deretter vil programmet kjøre i bakgrunnen uten at du nødvendigvis legger merke til det.

Produsentene av spionprogrammene bemerker dog at programmene må brukes i henhold til lokale lover. Samtidig fraskriver de seg alt ansvar for hvordan programmene blir brukt.

Du kan lese mer om F-Secures oppdagelser om spionprogrammer på selskapets egen sikkerhetsblogg. Her finner du også link til en demonstrasjonsvideo.

F-Secure befant seg for øvrig i hardt vær for omtrent ett år siden, da selskapet ble beskyldt for å hause opp om virusproblematikken for å selge mer antivirusprogramvare. Mer om dette kan du lese i saken "Høster viruskritikk".

(Kilder: F-Secure, Digi.no)

Kommentarer (0)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2016

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

ICE Mobil 1GB


Jeg bruker middels mye data:

Hello 5GB


Jeg bruker mye data:

Hello 10 GB


Jeg er superbruker:

Telia Smart Total


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen